Passa al contingut principal

3r / ENTREVISTA A UN MINER: “EL SR. AMADEU”

Després d’haver fet la sortida al Museu de les mines de Sant Corneli -Cercs-, vam fer una entrevista amb el Sr Amadeu Gil, avi del nostre company Ricard. També va venir en Josep Marmi, paleontòleg, que ens va fer una xerrada sobre els dinosaures dels Pirineus. 

ENTREVISTA

El Sr Amadeu va començar a treballar a la mina l’any 1976. Ell vivia a Berga i anava a la mina, primer amb cotxe particular i després amb Bus de l’empresa. Tenia 28 anys . Va treballar-hi durant 15 anys. Va plegar amb una invalidesa als 48 anys i més tard va agafar la jubilació. El treball a la mina era molt dur. Dintre de la mina treballaven 7 hores i mitja. Tenien ½ hora per menjar: esmorzar, dinar, berenar o sopar. Treballàven de dilluns a divendres. A la mina havia torns de matí, tarda i nit. Ell va treballar primer fent paquets de fusta i després de picador. A la mina hi treballaven 450 persones. Els anys que ell va treballar a la mina no hi va haver gaires accidents. Això si, ell va tenir un accident que es va enganxar un dit. La mina que ell treballava era a Saldes i es deia “ Mina Joaquim”. Li va costar treballar a la mina els primers dies, al cap de dos mesos ja s’hi va acostumar. L’ ambient era molt negre. A vegades treballàven acotats i altres vegades drets. A la mina hi havia molts perills. Les explosions es feien amb pic, picoleta,” barrena” i l’explosiu. La persona que deia la feina que havies de fer era un vigilant, és a dir com un encarregat. A dintre de la mina feien a peu o amb tren uns 2 Km. i tardaven un quart d’hora més o menys. Es feia servir poca maquinària , amb aire: martell, compressor... Quan feia mal temps, plovia o nevava igualment arribàven a la mina i ho fèiem a peu i com podíen; però a treballar s’hi havia d’anar. Fèien servir les mateixes vagonetes per portar carbó o per portar persones. El carbó de les mines del Berguedà s’anomena Lignit. Les galeries on treballàven totes tenien nom. En aquell temps, Berga era una ciutat i Saldes era un poblet petitó. Per Santa Bàrbara fèiem festa grossa i fins i tot a la Titanosaure se li va posar aquest nom . A dintre la mina, detectaven el gas grisú amb comprovadors, corrents d’aire o per mala olor . A la mina que treballava no hi havia rates, però si n’hi havia a allà on menjàven perquè sempre quedaven per al terra restes de menjar. Al Sr. Amadeu no li agradava massa treballar a la mina, però era un lloc on pagaven bé. Cal dir, que la primera vegada que va entrar a la mina, li va fer por.

AQUÍ TENIU UN RESUM DE L’ ENTREVISTA I FOTOGRAFIES D’AQUESTA ENTREVISTA I DE LA XERRADA SOBRE ELS DINOSAURES.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

LA DAMARIS ENS ENSENYA A TEIXIR

La Damaris ens ha ensenyat com la seva àvia teixia els jerseis. Hem vist que fa falta molta paciència per tal de no equivocar-se.

Projecte interdisciplinar: El circ

3r  B Després de fer votacions conjuntament amb la resta de cursos de l'escola, aquest any hem treballat EL CIRC de projecte interdisciplinari perquè ha estat el tema escollit majoritàriament. Els de 3r B vam fer una llista amb tot el què ens agradaria fer i aprendre sobre el circ. Voldríem saber com es viu en un circ, com és la seva feina, com conviuen, com viatgen... I sobretot, sobretot, voldríem fer de malabaristes, equilibristes i ser per una estona nosaltres els que féssim circ. La mestra en va prendre nota.   Per la festa de Sant Jordi vam sortir a llegir endevinalles davant de tota l'escola. Aquestes endevinalles les vam fer sobre personatges del circ. Així ho vam treballar: L'ENDEVINALLA Vam començar escalfant motors i creant grups cooperatius per escriure endevinalles sobre diferents personatges del circ. Primer vam treballar l'endevinalla en grups per saber com l'hauríem d'escriure. Seguidament vam escollir quins personatges volíem que